21 Mayıs 2015

Mucize Annelik Okulu

Nutricia ve Boğaziçi Üniversitesi Vakfı’ndan sağlıklı nesiller için ortak proje

  • Bebek beslenmesi ve sağlığı hakkında annelerin bilincini artırmak için yola çıkan Nutricia Anne Bebek Beslenmesi, Mucize Annelik Okulu projesinin lansmanını yaptı.
  • Danone Ekosistem Fonu’nun katkısı ve Boğaziçi Üniversitesi Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilecek projeyle annelere  ulaşılacak.
  • Projenin iki amacı olduğunu belirten Nutricia Anne Bebek Beslenmesi Türkiye ve Ortadoğu Bölge Başkanı Gamze Çuhadaroğlu, “Anneleri eğitirken bir ekosistem kurmayı, okulun 3 yıl sonra kendini finanse etmeye başlamasını hedefliyoruz” dedi.
Türkiye’nin anne ve bebek sağlığı açısından riskli ülkeler arasında bulunmasının büyük nedeni yanlış  beslenme alışkanlıkları. 0-5 yaş arası her 10 çocuktan birinde bodurluk görünüyor. İlk 6 ay, sadece anne sütü ile beslenmesi gereken bebeklere iki aylıkken ek gıda veriliyor, çocuklar anne sütü mucizesinden yeterince faydalanamıyor.

Bu tablonun iyileştirilmesi için yola çıkan Nutricia Anne Bebek Beslenmesi, Mucize Annelik Okulu projesini Danone Ekosistem Fonu’nun katkıları ve Boğaziçi Üniversitesi Vakfı işbirliği ile hayata geçiriyor. Proje lansmanı, 12 Mayıs Salı günü Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük Binası’nda Nutricia Türkiye ve Ortadoğu Bölge Başkanı Gamze Çuhadaroğlu ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu’nun katıldığı bir toplantıda yapıldı.

Nutricia Türkiye ve Ortadoğu Bölge Başkanı Gamze Çuhadaroğlu, Türkiye’nin anne ve bebek sağlığı açısından riskli ülkeler arasında yer aldığını belirterek, “Ülkemizin bu konumda yer almasının önemli nedenlerinden biri dengesiz beslenme. Yapılan araştırmalarda, Ancak hala sağlıklı bebek beslenmesine ilişkin geliştirilmesi gereken yönler bulunuyor.  TNSA 2013 verilerine göre: Eğitim almış annelerin bebeklerinde diğerleriyle kıyaslandığında ilk 1 saat içinde emzirme oranı % 20 daha fazla. 5 yaş altında bodurluk 2 kat daha az. Bebeğin ilk 1 yılı içinde 1000 canlı doğumda ölüm olasılığı 3 kat daha az iken bu oran ilk 5 yıl içinde 2,5 kat daha az. Biz de annelerin bebek sağlığındaki bilgilerini arttırmak üzere çalışmalara başladık.

Hedef kalıcı bir platform kurulması

“Sağlıklı nesiller için bilinçli anneler” anlayışıyla hareket ettiklerini belirten Çuhadaroğlu, proje ayrıntılarını şu sözlerle açıkladı: “Bu olumsuz tablonun olumluya çevrilmesi için hastanelerde, Aile sağlığı merkezlerinde anneyle ilk teması kuran hemşirelerimizle yola çıkıyoruz. Boğaziçi Üniversitesi Vakfı bünyesinde kurulacak okulumuzda uzman hemşirelerimizi istihdam edecek ve bu alanda uzmanlaşmalarını sağlayacağız. Uzman hemşirelerimiz, düzenlenecek eğitim programları ile annelere bebek bakımı ve beslenmesi eğitimini verecek. Burada iki amacımız var; anneleri eğitirken bir yandan da bir ekosistem kurmak istiyoruz. Projemizle annelere ulaşmayı ve bu mucize annelik okulunun sürdürülebilir olmasını sağlamak hedefindeyiz. Bu sebeple de eğitimlerimizi sembolik bir ücret karşılığında yapacağız.”

Çuhadaroğlu, proje kapsamında Türkiye’nin dört bir yanındaki 600 hemşireye 25 saat bebek bakımı ve beslenmesi eğitimi verileceğini ve bir de mobil uygulamanın hayata geçirileceğini de belirtti. Çuhadaroğlu, proje için ayrılan kaynağın yaklaşık 1 milyon 600 bin euro olacağını, bütçenin 1 milyon eurosunu Danone Ekosistem karşılarken, 600 bin eurosunu ise Nutricia Anne Bebek Beslenmesi’nin karşılayacağını da belirtti.
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu da toplantıda şunları söyledi:

"Boğaziçi Üniversitesi Vakfı,  akademik kalitenin korunarak güçlendirilmesi, öğrencilere destek sağlanması, akademik özgürlüğün korunması, özgün kimliğimizin gelecek yıllara taşınması amacıyla kuruluşundan bu yana pek çok çalışma yürütmektedir.
BÜVAK  gün geçtikçe daha da önemli projelerin içinde yer almaya başlamış, sadece öğrencilere ve akademik faaliyetlere destek olmakla kalmamış; aynı zamanda son dönemde orta ve uzun vadeli sosyal sorumluluk projelerine de imza atmaya başlamıştır.
2014 yılında yeni projeler geliştirdik ve misyonumuzu güçlendirme yönünde etkin adımlar attık.
2015 yılında da Danone ekosistem fonu ile Nutricia Anne Bebek Beslenmesi işbirliğiyle Mucize Annelik Okulunu açıyoruz.
Sizlerle paylaştığımız projemizin ön hazırlıklarına bugün başlıyoruz. Ekim ayında ilk dersliğimiz açılırken sizleri yine yanımızda görmekten mutluluk duyacağız."



Mucize Annelik Okulu hakkında

Bir yandan bebek sağlığının iyileştirilmesini hedeflerken bir yandan da bir eğitim ekosistemi kurmayı hedefleyen Mucize Annelik Okulu, Nutricia Anne Bebek Beslenmesi’nin geliştirdiği ve Danone Ekosistem’den fon almaya hak kazanmış bir proje. Boğaziçi Üniversitesi Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen proje üç temel ayak üzerinden şekilleniyor.

Birinci ayağında, Vakıf bünyesinde kurulacak okulda belli sayıda hemşire istihdam edilecek. Bebek bakımı ve beslenmesi konusunda uzmanlaşması sağlanacak olan hemşireler, düzenlenecek eğitim programları ile Türkiye’nin dört bir yanındaki annelere bebek bakımı ve beslenmesi eğitimini verecek. Proje, toplumsal bilincin artırılmasının uzun soluklu ve disiplinli bir gayreti gerektirmesi gerçeğinden hareketle, bir eğitim ekosistemi kurmayı hedefliyor. Bu amaçla da eğitimler, sembolik olarak ücretlendiriliyor.
Projenin ikinci ayağında kamu ile işbirliği halinde Türkiye çapında 600 hemşireye 25 saat bebek bakımı ve beslenmesi eğitimi veriliyor. Projenin üçüncü ayağında ise akıllı telefon kullanımının her geçen gün artması göz önüne alınarak bir mobil uygulama geliştiriliyor.

Uzman görüşleri ile şekillenen uygulama ile anne ve anne adayları dönem dönem yapmaları gerekenler hakkında bilgi sahibi olabiliyor.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...